Jáhlový nákyp

Ingredience:

  • půl balíčku jáhel
  • mléko (případně rýžový nápoj)
  • máslo
  • 2 vejce
  • švestkový kompot
  • med
  • rozinky
  • slunečnicová semínka

Postup:

Jáhly, které jsou přirozeně bezlepkové a velmi výživné a zdravé, nejdříve propláchneme vodou. Jestliže jsou staršího data, můžeme je dvakrát spařit. Poté je zalijeme studenou vodou s mlékem (na jeden díl jáhel 2,5 dílu zálivky). Vaříme na mírném ohni, dokud nezměknou a nemají kašovitou konzistenci. Poté je odstavíme a necháme vychladnout.

Z rozklepnutého vejce oddělíme žloutek, který společně s medem, rozinkami a slunečnicovými semínky přidáme do vychladlé kaše a dobře promícháme. Z bílků ušleháme sníh a rovněž ho vmícháme do jáhlové směsi. Polovinu kaše rozprostřeme do máslem vymazané a bezlepkovou moukou vysypané formy. Na ní rovnoměrně rozložíme švestky z kompotu a zakryjeme zbytkem směsi. Navrch můžeme přidat několik stroužků másla.

Formu dáme do trouby předehřáté na 220 °C. Povrch nákypu musíme kontrolovat. Když vidíme, že začal zlátnout, teplotu stáhneme na 180 stupňů a dopečeme do křupava. Jáhlový nákyp servírujeme politý šťávou z kompotu. Tímto velmi jednoduchým sladkým pokrmem mohou celiaci doplnit potřebné vitamíny a minerály.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *