Bezlepková dieta

Co představuje bezlepková dieta

Bezlepková dieta tedy obnáší konzumaci přirozeně bezlepkové stravy. Základem diety je vyhýbání se potravinám vyrobených z pšeničné, žitné a ječné mouky (pečivo, těstoviny) včetně všech výrobků, které mouku obsahují i v malém množství (omáčky, polévky, uzeniny, jíšky, salámy, šunky, sekaná, kečupy, majonézy, müsli, cornflakes, zmrzlina, rostlinná masa, koření a sójové omáčky).

Dále celiaci nesmí konzumovat výrobky obsahující pšeničný škrob (cukrovinky). Na vhodnost ovesných produktů není mezi vědci názor zcela jednotný. Je vhodné je zpočátku také vynechat, později se k nim omezeně vrátit. Lepek mohou obsahovat i výrobky, u nichž by se dalo předpokládat, že jsou bezlepkové (např. jogurty, sojové řezy, čokolády, rýže v čokoládě apod.). Proto je nutné vždy pečlivě sledovat etikety s informací o složení výrobků.

Mezi nevhodné potraviny patří i pivo, a to včetně rýžových či banánových. Lepek je obsažen i v tzv. bezlepkovém pivě. Obsah lepku je v něm pouze snížen na minimální hranici. Jeho konzumace by však neměla zhoršovat průběh onemocnění.