Bezlepkové potraviny

Strava vhodná pro celiaky

Mezi bezlepkové potraviny, které jsou označeny buďto nápisem nebo symbolem přeškrtnutého klasu, patří sójová a rýžová mouka, rýže, brambory, kukuřice, bramborový a kukuřičný škrob, tvrdé sýry, mléko, smetana, maso, vnitřnosti (játra, ledviny), vejce, ovoce, zelenina, laskavec, pohanka, Amarant, tuky, cukry, med, káva, čaj, kakao.

Dále se využívají neobilné suroviny, které reprezentují zejména luštěniny (cizrna, hrách, čočka, fazole). Je vhodné je připravovat podle makrobiotických principů. Běžnou praxí je, že si celiaci stravu připravují sami. Např. si v domácích pekárnách pečou bezlepkové pečivo. Z alkoholu je dovoleno konzumovat víno i destiláty. Při současné nesnášenlivosti laktózy se omezuje přísun mléčných výrobků. Bezlepková výživa pro celiaky je stále ve srovnání s běžnými výrobky mnohem dražší.

V České republice se můžete setkat s bezlepkovými výrobky, které dováží firma Kleis. Už mnoho let se díky ní objevují v českých obchodech produkty firmy Schär zaměřené na bezlepkovou dietu.

Doplňky stravy při bezlepkové dietě

Nedílnou součástí bezlepkové diety je nahrazení všech složek živin, které nemocnému celiakií chybí včetně vitaminů rozpustných v tucích a některých minerálů (vápník, hořčík).